Connect with us

Actueel

Gevreesde coronasubvariant centaurus nu ook in Nederland

centaurus

De centaurus variant van het coronavirus, ook bekend als de BA.2.75 variant, is nu ook in Nederland vastgesteld. De variant is gevonden in een staal uit de regio Noordoost-Gelderland. Dat meldt het RIVM.

Het betreft een variant van omikron. Eerder is de variant al aangetroffen in Canada, de VS, Duitsland, het VK, Japan, Australië en Indië.

Het RIVM contacteerde de GGD om na te gaan of heronderzoek mogelijk is. Er is nog niet al te veel geweten over deze variant. “Wel lijkt ook deze variant door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen het coronavirus gemakkelijker te kunnen omzeilen”, klinkt het bij het RIVM.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel weer meer mensen met corona. Er zijn nu exact 1.000 mensen die aan corona lijden in de ziekenhuiszalen. Dat is het hoogste aantal sinds 21 april. Daartegenover staat dat de drukte op de ic’s is gedaald. Daar liggen nu 44 mensen met corona.

Lees verder

Actueel

Nieuwe coronagolf zet hard door: ‘Eind van de week 200+ opnames’

Nederland opgelet, het gevaar loert! De coronagolf zet door. Als de huidige groei doorzet (70% t.o.v. een week geleden) tikken we eind deze week 200+ opnames door* corona per dag aan.

Grijp uw mondkap uit de kast en sluit ramen en deuren. Alleen zo houdt u het virus buiten uwen deur. Hieronder enkele grafieken:

Met oplopende besmettingscijfers groeit in de Tweede Kamer het ongemak: is Nederland wel voorbereid op een nieuwe grote coronagolf? ,,We hadden het dak moeten repareren toen de zon scheen.’’

Het kan verkeren. Na scepsis over het coronabeleid als Haags dictaat met weinig maatwerk is nu juist de kritiek dat er 29 verschillende afwijkende sectorplannen liggen, vol specifieke ingrepen voor horeca, cultuur en casino’s. Het ontbreekt dus aan uniformiteit en overzicht, klonk het onder anderen bij Lisa Westerveld van GroenLinks, het zoveelste Kamerlid dat woensdag haar gal spuwde over de gebrekkige voorbereidingen van het kabinet op de derde winter met het coronavirus.

Kort samengevat luidt de kritiek bij fracties én experts: Nederland is niet klaar voor een grote virusgolf. De zwaarste scenario’s zijn niet uitgewerkt, er zijn nog geen massa’s CO2-meters, de coronawetgeving is nog niet klaar, de nieuwe landelijke GGD-koepel is niet begonnen. En wat doet Nederland straks eerst als het misgaat, mondkapjes weer op? Winkels deels dicht? Afstand houden? Coronapas invoeren?

Niemand die het weet. D66-minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers kon slechts verwijzen naar de ruggengraat van de nieuwe kabinets-aanpak: de sectorplannen dus, met de zogenoemde ‘maatregelladders’. Die vormen het spoorboekje per branche als het virus harder rondgaat. Ingrepen variëren van looproutes en spatschermen bij weinig infecties tot een coronapas in het ergste geval.

Lees verder

Actueel

Vrouw gooit een Mechelse herder die net puppy’s heeft gehad uit bus en gaat ervandoor

De politie is op zoek naar de eigenaar van een Mechelse herder, die vrijdagmiddag op de Kikkertveldweg in De Krim, een dorp in het noorden van Overijssel, gedumpt werd.

De hond heeft recent puppy’s gekregen, meldt de opvang waar ze wordt opgevangen via Facebook.

Vrouw reed snel weg

Een vrouw die vrijdagmiddag over de Kikkertveldweg wandelde zag een witte bus stoppen waar een vrouw uitstapte met de hond. ,,Het leek of ze gingen wandelen. Maar toen stapte de vrouw snel weer in en reed weg, de hond achterlatend.’’

De politie die direct gebeld werd bleef bij de hond tot de dierenambulance haar kwam halen. Ze heeft geen chip en geen halsband, meldt de Dierenopvang. ,,Ze is ontzettend lief en gehoorzaam.’’

Lees verder

Actueel

Psychologen waarschuwen je: déze dingen mag je nooit tegen je kind zeggen!

Zeg dit nooit tegen je kind als je boos bent!

Een kind opvoeden is alles behalve makkelijk. Het is een mengeling van intuïtie en kennis. Soms kun je dingen zeggen die je achteraf niet meent. Toch kunnen die dingen heel veel invloed hebben op het kind. Psychologen waarschuwen nu voor een aantal opmerkingen die ouders maken en die de mentale groei van kinderen belemmeren.

Zeg deze dingen dan ook nooit tegen je kinderen!

‘Grote kinderen zijn nooit bang!’

Jij weet ook dat dit niet waar is. Volwassenen worden net zo goed bang. Als je dit zegt denkt je kind dat het verkeerd is om bang te zijn. In plaats van deze opmerking te maken, zou je het kind in kwestie moeten steunen en vertellen dat ze er niet bang voor hoeven te zijn, omdat jij er voor ze bent wat er ook gebeurd.

‘Ik dacht dat je slimmer zou zijn’

Met zo’n opmerking maak je kinderen onzeker. Je wilt juist zelfverzekerdheid bereiken bij je kind. Dit is heel belangrijk in hun latere leven. Leer je kinderen van zichzelf te houden, ook al voldoen ze niet aan jouw kennis- of schoonheidsideaal.

‘Stop met huilen!’

De vraag hier is: waarom? Is het fout om je gevoelens te tonen? Zoek liever naar de oorzaak van het huilen en ga daarmee aan de slag.

‘Waarom is het zo moeilijk om je kamer op te ruimen?’

Als je zo’n vraag stelt, laat je het kind minderwaardig voelen. Ze denken dat ze iets niet kunnen, terwijl je ze beter kunt laten zien hoe ze het op jouw manier kunnen doen.

‘Ik kan niet geloven dat je dat deed!’

Het is nooit de bedoeling dat je kind zich extra slecht gaat voelen als jij teleurgesteld bent. Je kind voelt zich hoogstwaarschijnlijk al schuldig over de desbetreffende actie. Het is belangrijker dat je ze uitlegt wat ze fout hebben gedaan en vooral het waarom achter de fout te zoeken.

Lees verder

Trending