Connect with us

Actueel

Mark Rutte na wissen berichtjes: ‘Anders ga ik wel iets anders doen’

Mark Rutte

Premier Mark Rutte is niet van plan om meer toelichting te geven over het aantal sms’jes dat hij de voorbije jaren stuurde en hoeveel berichtjes die hij wiste. De premier vindt dat de Kamer er maar op moet vertrouwen dat hij ‘van a tot z heeft gehandeld naar de letter en geest van de wet’. Rutte vraagt het vertrouwen van de Kamer: “Als dat vertrouwen er niet is, hoor ik het graag, dan ga ik iets anders doen.”

Rutte is niet te spreken over het wantrouwen van de Kamer. Hij bestempelde de debatten over de sms-gate als onaangenaam. “De samenleving heeft genoeg van dit soort debatten”, liet de premier optekenen.

Meteen nadat hij het woord had gekregen in het debat over het wissen van sms-berichten, wierp Rutte de vertrouwensvraag op. Naar aanleiding van een vraag van PVV-leider Geert Wilders kwam aan het licht dat een sms’je van burgemeester Femke Halsema was verdwenen op het ministerie van Algemene Zaken. Rutte kon niet verklaren waarom deze specifieke sms niet is opgeslagen. Dat is volgens hem niet te achterhalen.

Ging niet over bestuur

De sms van Halsema werd gestuurd in het kader van de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam en de zorgen over een corona-brandhaard. Rutte beweerde, tot grote onvrede van de oppositie, dat het niet ging om een bestuurlijke aangelegenheid. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft daar geen oren naar. “Als dit al geen bestuurlijke aangelegenheid is, wat dan wel? Halsema stuurde u echt geen sms omdat ze u zo aardig vond.”

Rutte van zijn kant wimpelt de kritiek af als onzin. “Dit is geen bestuurlijke aangelegenheid. Dit is echt iets anders.”

Telefoonrekeningen

GroenLinks-leider Jesse Klaver vroeg de premier om dan zijn telefoonrekeningen over te leggen. Zo kan de Kamer meer inzicht krijgen in zijn sms-historiek. Maar dat weigerde de premier, die vindt dat de Kamer het maar moet doen met zijn persoonlijke toelichting. “Ik spreek de waarheid. Ik lieg niet. Dat doe ik nooit”, aldus Rutte.

Geen smartphone

De reden waarom Rutte zijn inbox wiste, was dat hij een oude telefoon heeft. Anders zou deze te traag worden. Lange berichtjes kon hij ook niet doorsturen. Die gaf hij dan eerst mondeling door om ze daarna te wissen. De premier beseft wel dat dit op het randje is met de Archiefwet. “Ik denk ook wel eens, had ik maar eerder een smartphone genomen”, biechtte Rutte op.

Eerder ontstond grote kritiek op de praktijk van de premier om systematisch en op eigen houtje berichten te wissen. Volgens Pieter Omzigt gaat het om veel meer dan een detail of incident. “Dit gaat over het functioneren van de democratie en het disfunctioneren van de minister-president die de grondvesten van die democratie ondermijnt”, aldus de politicus.

Lees verder

Actueel

Vrouw gooit een Mechelse herder die net puppy’s heeft gehad uit bus en gaat ervandoor

De politie is op zoek naar de eigenaar van een Mechelse herder, die vrijdagmiddag op de Kikkertveldweg in De Krim, een dorp in het noorden van Overijssel, gedumpt werd.

De hond heeft recent puppy’s gekregen, meldt de opvang waar ze wordt opgevangen via Facebook.

Vrouw reed snel weg

Een vrouw die vrijdagmiddag over de Kikkertveldweg wandelde zag een witte bus stoppen waar een vrouw uitstapte met de hond. ,,Het leek of ze gingen wandelen. Maar toen stapte de vrouw snel weer in en reed weg, de hond achterlatend.’’

De politie die direct gebeld werd bleef bij de hond tot de dierenambulance haar kwam halen. Ze heeft geen chip en geen halsband, meldt de Dierenopvang. ,,Ze is ontzettend lief en gehoorzaam.’’

Lees verder

Actueel

Psychologen waarschuwen je: déze dingen mag je nooit tegen je kind zeggen!

Zeg dit nooit tegen je kind als je boos bent!

Een kind opvoeden is alles behalve makkelijk. Het is een mengeling van intuïtie en kennis. Soms kun je dingen zeggen die je achteraf niet meent. Toch kunnen die dingen heel veel invloed hebben op het kind. Psychologen waarschuwen nu voor een aantal opmerkingen die ouders maken en die de mentale groei van kinderen belemmeren.

Zeg deze dingen dan ook nooit tegen je kinderen!

‘Grote kinderen zijn nooit bang!’

Jij weet ook dat dit niet waar is. Volwassenen worden net zo goed bang. Als je dit zegt denkt je kind dat het verkeerd is om bang te zijn. In plaats van deze opmerking te maken, zou je het kind in kwestie moeten steunen en vertellen dat ze er niet bang voor hoeven te zijn, omdat jij er voor ze bent wat er ook gebeurd.

‘Ik dacht dat je slimmer zou zijn’

Met zo’n opmerking maak je kinderen onzeker. Je wilt juist zelfverzekerdheid bereiken bij je kind. Dit is heel belangrijk in hun latere leven. Leer je kinderen van zichzelf te houden, ook al voldoen ze niet aan jouw kennis- of schoonheidsideaal.

‘Stop met huilen!’

De vraag hier is: waarom? Is het fout om je gevoelens te tonen? Zoek liever naar de oorzaak van het huilen en ga daarmee aan de slag.

‘Waarom is het zo moeilijk om je kamer op te ruimen?’

Als je zo’n vraag stelt, laat je het kind minderwaardig voelen. Ze denken dat ze iets niet kunnen, terwijl je ze beter kunt laten zien hoe ze het op jouw manier kunnen doen.

‘Ik kan niet geloven dat je dat deed!’

Het is nooit de bedoeling dat je kind zich extra slecht gaat voelen als jij teleurgesteld bent. Je kind voelt zich hoogstwaarschijnlijk al schuldig over de desbetreffende actie. Het is belangrijker dat je ze uitlegt wat ze fout hebben gedaan en vooral het waarom achter de fout te zoeken.

Lees verder

Actueel

Grap met nep-kraslot in Lang Leve de Liefde pakt helemaal verkeerd uit: ‘10.000 EURO!?’

Wanneer je aan Lang Leve de Liefde meedoet dan kun je een hoop verwachten. De programmamakers zoeken natuurlijk iemand die goed bij jou past aan de hand van jouw en haar/zijn wensenlijstje. Wanneer jij alleen op blonde vrouwen valt dan is de kans dus groot dat je blind-date een blonde dame zal zijn.

Na de ontmoeting zul je het 24 uur met elkaar moeten uithouden waarna je kunt kiezen voor verlenging. Je date moet uiteraard ook kiezen voor een verlenging om de date voort te kunnen zetten. Tijdens deze eerste 24 uur wordt je verzocht om een activiteit voor te bereiden om tijdens de date te kunnen doen. Dat breekt het ijs zo lekker. Wanneer je een karaoke-fan bent, dan kun je samen karaoke gaan doen. Wanneer je een enorme grappenmaker bent, dan koop je een nep kraslot om je date eens goed te grazen te kunnen nemen.

Winnend kraslot in Lang Leve de Liefde komt als geroepen…

Dat laatste was iets wat de jongen in onderstaande date besloot te doen. Met een een kraslot op zak ging deze jonge op date om het kraslot vervolgens aan zijn date te geven, als een soort cadeautje. Natuurlijk ga je die gezellig samen open krassen om te kijken of er iets gewonnen is. Wanneer je date dan 10.000 euro denkt te winnen moet je haar uiteraard wel snel uit haar droom helpen door te zeggen dat het maar een grapje was. Echter heeft deze jongen zijn date eerst een halve dag in de waan gelaten met haar 10.000 euro. De dame in kwestie heeft zelfs haar familie al opgebeld om hun het goede nieuws te kunnen verkondigen. Deze date kan niet meer stuk. Of toch wel:

 

Lees verder

Trending