Connect with us

Actueel

Mark Rutte na wissen berichtjes: ‘Anders ga ik wel iets anders doen’

Mark Rutte

Premier Mark Rutte is niet van plan om meer toelichting te geven over het aantal sms’jes dat hij de voorbije jaren stuurde en hoeveel berichtjes die hij wiste. De premier vindt dat de Kamer er maar op moet vertrouwen dat hij ‘van a tot z heeft gehandeld naar de letter en geest van de wet’. Rutte vraagt het vertrouwen van de Kamer: “Als dat vertrouwen er niet is, hoor ik het graag, dan ga ik iets anders doen.”

Rutte is niet te spreken over het wantrouwen van de Kamer. Hij bestempelde de debatten over de sms-gate als onaangenaam. “De samenleving heeft genoeg van dit soort debatten”, liet de premier optekenen.

Meteen nadat hij het woord had gekregen in het debat over het wissen van sms-berichten, wierp Rutte de vertrouwensvraag op. Naar aanleiding van een vraag van PVV-leider Geert Wilders kwam aan het licht dat een sms’je van burgemeester Femke Halsema was verdwenen op het ministerie van Algemene Zaken. Rutte kon niet verklaren waarom deze specifieke sms niet is opgeslagen. Dat is volgens hem niet te achterhalen.

Ging niet over bestuur

De sms van Halsema werd gestuurd in het kader van de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam en de zorgen over een corona-brandhaard. Rutte beweerde, tot grote onvrede van de oppositie, dat het niet ging om een bestuurlijke aangelegenheid. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft daar geen oren naar. “Als dit al geen bestuurlijke aangelegenheid is, wat dan wel? Halsema stuurde u echt geen sms omdat ze u zo aardig vond.”

Rutte van zijn kant wimpelt de kritiek af als onzin. “Dit is geen bestuurlijke aangelegenheid. Dit is echt iets anders.”

Telefoonrekeningen

GroenLinks-leider Jesse Klaver vroeg de premier om dan zijn telefoonrekeningen over te leggen. Zo kan de Kamer meer inzicht krijgen in zijn sms-historiek. Maar dat weigerde de premier, die vindt dat de Kamer het maar moet doen met zijn persoonlijke toelichting. “Ik spreek de waarheid. Ik lieg niet. Dat doe ik nooit”, aldus Rutte.

Geen smartphone

De reden waarom Rutte zijn inbox wiste, was dat hij een oude telefoon heeft. Anders zou deze te traag worden. Lange berichtjes kon hij ook niet doorsturen. Die gaf hij dan eerst mondeling door om ze daarna te wissen. De premier beseft wel dat dit op het randje is met de Archiefwet. “Ik denk ook wel eens, had ik maar eerder een smartphone genomen”, biechtte Rutte op.

Eerder ontstond grote kritiek op de praktijk van de premier om systematisch en op eigen houtje berichten te wissen. Volgens Pieter Omzigt gaat het om veel meer dan een detail of incident. “Dit gaat over het functioneren van de democratie en het disfunctioneren van de minister-president die de grondvesten van die democratie ondermijnt”, aldus de politicus.

Continue Reading

Actueel

Politie waarschuwt: gigantische asielcrisis op komst

Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe asielcrisis. Al binnen slechts enkele weken zullen er problemen uitbreken in asielzoekerscentra, omdat er simpelweg geen plekken meer zijn voor nóg meer nieuwkomers.

De politie en het COA voorzien dat asielzoekers zonder registratie en opvangplek, op straat zullen belanden. “Zij zullen in de grote steden voor overlast gaan zorgen, aldus bovenstaande instanties in interne documenten die in bezit zijn van het NRC.

Als er niets verandert in het beleid, loopt het aantal plekken dat tekort komt met duizenden per maand op. Daardoor zijn er in april al 8.000 plekken te weinig, zo blijkt uit de interne stukken van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Grotere problemen dan vorig jaar

Aan aankomende problemen zijn nog veel groter dan vorig jaar, toen honderden mensen bij aanmeldcentrum Ter Apel buiten moesten slapen.

Naar schatting zijn er zo’n 45.000 vluchtelingen onderweg naar Nederland. Dat zijn er veel meer dan het ministerie in eerste instantie verwachtte.

Continue Reading

Actueel

Overleden persoon in huis aangetroffen, medebewoner gearresteerd op verdenking van moord

Op dinsdag 24 januari is in een woning aan de Van Heuven Goedhartlaan een overleden persoon aangetroffen. De politie vermoedt dat het slachtoffer, een 51-jarige man, het slachtoffer is van een misdrijf. Een 51-jarige medebewoner is aangehouden als verdachte.

Rond 09.00 uur werd de politie gebeld naar de woning, waar zij de overleden persoon aantroffen. Meteen is er een uitgebreid onderzoek gestart in de buurt. De omstandigheden van de dood worden momenteel onderzocht door de recherche en de Forensische Opsporing.

De verdachte, een man uit ‘s-Gravenzande, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood. Hij zit momenteel in voorarrest en wordt gehoord door de politie. Op vrijdag 27 januari zal hij voorgeleid worden aan een rechter-commissaris. De politie roept op om met informatie over de zaak naar voren te komen.

Continue Reading

Actueel

Slecht nieuws: monsterverhogingen voor benzine en diesel

Zeer slecht nieuws voor automobilisten, want de prijzen voor benzine en diesel gaan weer flink stijgen. Aanleiding is de ommekeer op de oliemarkten.

Halverwege december lag de prijs van Euro95/E10 nog ruim onder de €1,90 euro. Vandaag kwam het bedrag alweer over de €2,00 heen, zo blijkt uit cijfers van United Consumers.

China

Wat voornamelijk invloed heeft op de prijsstijgingen, is de heropening van China. Doordat de coronaregels volledig zijn losgelaten, verwacht men op korte termijn een enorme vraag naar olie. Dat zorgt ervoor dat de prijzen omhoog schieten, omdat de vraag hoger is dan het aanbod.

Hoewel de prijs op korte termijn weer keihard omhoog zal gaan, bereiken we volgens prognoses nog niet de recordstand van €2,50 euro, die in juni vorig jaar te noteren viel.

Diesel

Voor dieselrijders is het verschil met eind vorig jaar eveneens zichtbaar. De adviesprijs voor diesel heeft de opgaande lijn ingezet en is weer teruggekeerd naar €1,95 per liter tegen €1,83 halverwege december.

De adviesprijzen voor brandstoffen zijn vooral te zien bij tankstations langs snelwegen. De kans is groot dat je bij lokale pompen door kortingen goedkoper uit bent.

Bron: trendnieuws

Continue Reading

Trending