Connect with us

Actueel

Hybride waterpomp vanaf 2026 de nieuwe standaard

hybride warmtepomp

Deze week kondigde het kabinet aan dat de hybride warmtepomp de nieuwe standaard wordt om huizen te verwarmen. De regeling gaat in vanaf 2026.

Voor de bevolking betekent dat concreet dat ze bij de vervanging van een cv-installatie moeten overstappen op een duurzaam alternatief. Doorgaans is dit een hybride warmtepomp, maar er zijn ook alternatieven. Denk aan de aansluiting op een warmtenet of een compleet elektrische warmtepomp.

Om duidelijkheid te bieden aan eigenaren van gebouwen en woningen, leveranciers en installateurs wijzigt het kabinet daarom het bouwbesluit.

Wat is een hybride warmtepomp?

Dankzij de overstap op duurzame verwarmingsinstallaties kan fors wat aardgas worden bespaard. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar leidt ook tot een goedkopere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. De hybride warmtepomp is voor de meeste woningen geschikt en alleen op echt koude dagen springt de cv-ketel bij.

Dat zou gemiddeld een besparing van 60% op het aardgasverbruik betekenen. In beter geïsoleerde woningen kan worden overgestapt op een compleet elektrische warmtepomp. Die gebruikt dan helemaal geen aardgas meer. In sommige delen van Nederland komt binnenkort een warmtenet. Dat is eveneens een duurzame manier om te verwarmen.

Voorbereiding van de normering

Momenteel werkt het kabinet aan de normering hierover, zodat de regeling kan ingaan vanaf 2026. In de normen worden eisen gesteld waaraan de verwarmingsinstallatie moet voldoen. Er komen uitzonderingen voor woningen die weldra overstappen op andere duurzame opties of voor woningen die niet geschikt zijn.

Subsidies

Het kabinet beseft dat dit een forse investering van de mensen vergt. Daarom is de subsidie vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. De overheid reserveerde tot en met 2030 alvast een budget van 150 miljoen euro per jaar ter ondersteuning van de woningeigenaren. Voor lage- en middeninkomens is er financiering aan nul procent rente mogelijk via het Nationaal Warmtefonds.

Ondersteuning fabrikanten en installateurs

Samen met de installatiebranche en de fabrikanten zal het kabinet ervoor zorgen dat er voldoende warmtepompen en installateurs zijn. Techniek Nederland voorziet in iedere regio een opleidingslocatie waar installateurs zich kunnen bijscholen. En dat komt ook de woningeigenaars ten goede. Zo komen er kwaliteitseisen met betrekking tot de producten, vakmanschap en installaties.

De ambitie is om te zorgen voor uniformere, gebruiksvriendelijkere en eenvoudigere warmtepompen. Ook moeten de toestellen goedkoper en simpelere te installeren zijn.

Maar zover is het allemaal nog niet. Hier vind je ondertussen alvast enkele eenvoudige tips om je aardgasverbruik te beperken.

Continue Reading

Actueel

Politie waarschuwt: gigantische asielcrisis op komst

Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe asielcrisis. Al binnen slechts enkele weken zullen er problemen uitbreken in asielzoekerscentra, omdat er simpelweg geen plekken meer zijn voor nóg meer nieuwkomers.

De politie en het COA voorzien dat asielzoekers zonder registratie en opvangplek, op straat zullen belanden. “Zij zullen in de grote steden voor overlast gaan zorgen, aldus bovenstaande instanties in interne documenten die in bezit zijn van het NRC.

Als er niets verandert in het beleid, loopt het aantal plekken dat tekort komt met duizenden per maand op. Daardoor zijn er in april al 8.000 plekken te weinig, zo blijkt uit de interne stukken van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Grotere problemen dan vorig jaar

Aan aankomende problemen zijn nog veel groter dan vorig jaar, toen honderden mensen bij aanmeldcentrum Ter Apel buiten moesten slapen.

Naar schatting zijn er zo’n 45.000 vluchtelingen onderweg naar Nederland. Dat zijn er veel meer dan het ministerie in eerste instantie verwachtte.

Continue Reading

Actueel

Overleden persoon in huis aangetroffen, medebewoner gearresteerd op verdenking van moord

Op dinsdag 24 januari is in een woning aan de Van Heuven Goedhartlaan een overleden persoon aangetroffen. De politie vermoedt dat het slachtoffer, een 51-jarige man, het slachtoffer is van een misdrijf. Een 51-jarige medebewoner is aangehouden als verdachte.

Rond 09.00 uur werd de politie gebeld naar de woning, waar zij de overleden persoon aantroffen. Meteen is er een uitgebreid onderzoek gestart in de buurt. De omstandigheden van de dood worden momenteel onderzocht door de recherche en de Forensische Opsporing.

De verdachte, een man uit ‘s-Gravenzande, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood. Hij zit momenteel in voorarrest en wordt gehoord door de politie. Op vrijdag 27 januari zal hij voorgeleid worden aan een rechter-commissaris. De politie roept op om met informatie over de zaak naar voren te komen.

Continue Reading

Actueel

Slecht nieuws: monsterverhogingen voor benzine en diesel

Zeer slecht nieuws voor automobilisten, want de prijzen voor benzine en diesel gaan weer flink stijgen. Aanleiding is de ommekeer op de oliemarkten.

Halverwege december lag de prijs van Euro95/E10 nog ruim onder de €1,90 euro. Vandaag kwam het bedrag alweer over de €2,00 heen, zo blijkt uit cijfers van United Consumers.

China

Wat voornamelijk invloed heeft op de prijsstijgingen, is de heropening van China. Doordat de coronaregels volledig zijn losgelaten, verwacht men op korte termijn een enorme vraag naar olie. Dat zorgt ervoor dat de prijzen omhoog schieten, omdat de vraag hoger is dan het aanbod.

Hoewel de prijs op korte termijn weer keihard omhoog zal gaan, bereiken we volgens prognoses nog niet de recordstand van €2,50 euro, die in juni vorig jaar te noteren viel.

Diesel

Voor dieselrijders is het verschil met eind vorig jaar eveneens zichtbaar. De adviesprijs voor diesel heeft de opgaande lijn ingezet en is weer teruggekeerd naar €1,95 per liter tegen €1,83 halverwege december.

De adviesprijzen voor brandstoffen zijn vooral te zien bij tankstations langs snelwegen. De kans is groot dat je bij lokale pompen door kortingen goedkoper uit bent.

Bron: trendnieuws

Continue Reading

Trending