Connect with us

Actueel

Hybride waterpomp vanaf 2026 de nieuwe standaard

hybride warmtepomp

Deze week kondigde het kabinet aan dat de hybride warmtepomp de nieuwe standaard wordt om huizen te verwarmen. De regeling gaat in vanaf 2026.

Voor de bevolking betekent dat concreet dat ze bij de vervanging van een cv-installatie moeten overstappen op een duurzaam alternatief. Doorgaans is dit een hybride warmtepomp, maar er zijn ook alternatieven. Denk aan de aansluiting op een warmtenet of een compleet elektrische warmtepomp.

Om duidelijkheid te bieden aan eigenaren van gebouwen en woningen, leveranciers en installateurs wijzigt het kabinet daarom het bouwbesluit.

Wat is een hybride warmtepomp?

Dankzij de overstap op duurzame verwarmingsinstallaties kan fors wat aardgas worden bespaard. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar leidt ook tot een goedkopere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. De hybride warmtepomp is voor de meeste woningen geschikt en alleen op echt koude dagen springt de cv-ketel bij.

Dat zou gemiddeld een besparing van 60% op het aardgasverbruik betekenen. In beter geïsoleerde woningen kan worden overgestapt op een compleet elektrische warmtepomp. Die gebruikt dan helemaal geen aardgas meer. In sommige delen van Nederland komt binnenkort een warmtenet. Dat is eveneens een duurzame manier om te verwarmen.

Voorbereiding van de normering

Momenteel werkt het kabinet aan de normering hierover, zodat de regeling kan ingaan vanaf 2026. In de normen worden eisen gesteld waaraan de verwarmingsinstallatie moet voldoen. Er komen uitzonderingen voor woningen die weldra overstappen op andere duurzame opties of voor woningen die niet geschikt zijn.

Subsidies

Het kabinet beseft dat dit een forse investering van de mensen vergt. Daarom is de subsidie vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. De overheid reserveerde tot en met 2030 alvast een budget van 150 miljoen euro per jaar ter ondersteuning van de woningeigenaren. Voor lage- en middeninkomens is er financiering aan nul procent rente mogelijk via het Nationaal Warmtefonds.

Ondersteuning fabrikanten en installateurs

Samen met de installatiebranche en de fabrikanten zal het kabinet ervoor zorgen dat er voldoende warmtepompen en installateurs zijn. Techniek Nederland voorziet in iedere regio een opleidingslocatie waar installateurs zich kunnen bijscholen. En dat komt ook de woningeigenaars ten goede. Zo komen er kwaliteitseisen met betrekking tot de producten, vakmanschap en installaties.

De ambitie is om te zorgen voor uniformere, gebruiksvriendelijkere en eenvoudigere warmtepompen. Ook moeten de toestellen goedkoper en simpelere te installeren zijn.

Maar zover is het allemaal nog niet. Hier vind je ondertussen alvast enkele eenvoudige tips om je aardgasverbruik te beperken.

Lees verder

Actueel

Nederlands echtpaar verdronken in de zee

Een Nederlands echtpaar is op tragische wijze om het leven gekomen bij de Spaanse badplaats Torrevieja. Spaanse media brachten naar buiten dat de twee uit het water werden gehaald door omstanders, onder wie medewerkers van een restaurant.

De man van 56 jaar zou gisteren in de problemen zijn gekomen door sterke stroming langs de kust van Playa de la Mata. Hij kreeg het niet voor elkaar om terug naar het strand te komen. Zijn 55-jarige vrouw sprong in het water om hem te helpen, maar kwam daardoor zelf ook om het leven, meldt de lokale krant Informacion.

De man was al gestorven toen hij aan land werd gebracht, maar de vrouw zou nog even hebben geleefd. Pogingen om haar te reanimeren haalde niets meer uit.

De zee bij Torrevieja was gisteren verraderlijk vanwege de harde wind. Op het strand waren bovendien geen badmeesters aanwezig, omdat het vakantieseizoen sinds 15 september voorbij is.

Op dagen dat de zee gevaarlijk is wordt er vaak een rode vlag gehesen. Het is niet duidelijk of die vlag gisteren op Playa de la Mata hing. Ondanks het weer waren er toch tientallen mensen in het water.

Er komen vaker zwemmers in de problemen in de zee bij Torrevieja, melden Spaanse media. Een jaar geleden kwamen in september een Zweedse vrouw en een Russische man om. Een maand eerder verdronk een Scandinavisch stel en in 2020 een 60-jarige Duitse man toen hij zijn echtgenote uit het water probeerde te redden.

Lees verder

Actueel

Verzorgingshuis kan de energierekening niet meer betalen, 66 ouderen in de kou

Tragisch nieuw vanuit een Belgisch verzorgingstehuis. Residentie Malvina in de plaats Limenette heeft geen geld meer voor de energierekening. De 66 bewoners van het tehuis dreigen hierdoor letterlijk in de kou te komen zitten.

Manager Alexandre Dobbelaere vertelt aan de Franstalige zender RTL TVI dat hij maandelijks vreest voor de rekening die op de mat valt. ”Eind juni was ons budget voor energie al op. Moest er vorig jaar zo’n 25.000 euro worden afgetikt voor gas en elektra, ”dit jaar was de rekening eind vorige maand al 29.000 euro. ”

In Malvina wonen 66 ouderen die te kampen hebben met dementie, alzheimer en veelal invalide zijn. ”Een wollen trui en sokken dragen is geen oplossing. Het wordt overleven.”

Bezuinigen haast onmogelijk
Volgens Dobbelaere is bezuinigen op energie vrijwel onmogelijk. ”Het is belangrijk dat het overal in het rusthuis de juiste temperatuur van 22 graden is. Oudere mensen krijgen het over het algemeen eerder koud. We gaan ze niet dwingen een wollen trui en sokken te dragen.”

15.000 euro per maand
Dat de rekening nu al zo hoog uitvalt is dramatisch, want de donkere en koude maanden november, december en januari moeten nog komen. De manager weet wat hem te wachten staat. ”Dat worden rekeningen die drie keer zoveel zijn als nu: 15.000 euro per maand.”

Dobbelaere hoopt op coulance van de energieleverancier. Komt die niet, dan is de kans aanwezig dat het rusthuis haar deuren moet sluiten, met alle gevolgen van dien.

Lees verder

Actueel

Sylvana Simons: “Verwijder gewoon lekker al die witte mannen in de Tweede kamer”

Nederlands politica, televisie- en radiopresentatrice Silvana Simons is van mening dat alle ‘problemen’ in dit land ontstaan door ‘witte mannen’.

Sylvana die partijleider is Bij1 vind dus dat deze ‘witte mannen’ vervangen moeten worden door vrouwen, of mannen met een andere huidskleur.

Dit is heel ironisch omdat haar partij tegen racisme zou zijn. Sylvana heeft in de afgelopen jaren gestreden voor minder racisme, en een gelijke behandeling.

Sylvana zei: “Het is mijn persoonlijke ervaring, onder andere in de politiek. Dat veel van wat er misgaat, misgaat onder leiding van witte mannen.

Lees verder

Trending