Connect with us

Actueel

Wat is het apenpokkenvirus en moeten we ons zorgen maken?

exotische aap

De voorbije weken is het apenpokkenvirus aan een opmars bezig. Het virus is ondertussen vastgesteld in Spanje, Portugal, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Verenigde Staten waaien de apenpokken rond. In Nederland zijn er vooralsnog geen besmettingen bekend.

Normaal komt het apenpokkenvirus alleen voor in West- en Centraal-Afrika. Nu rukt het virus dus ook op in Europa. In Portugal en Spanje alleen al zijn er meer dan 40 vermoedelijke en bevestigde gevallen. In het Verenigd Koninkrijk staat de teller van besmettingen op zeven. Een deel van deze besmettingen ontstond door geslachtsgemeenschap, voornamelijk tussen mannen. Het virus wordt ook doorgegeven via ademhalingsdruppels.

Maar wat is het apenpokkenvirus precies en moeten we ons hierover zorgen maken? Dat lees je in deze bijdrage.

Wat is het apenpokkenvirus?

De apenpokken is een doorgaans mild virus dat koorts, duizeligheid en uitslag veroorzaakt. Er bestaan twee varianten:

  • De Congo-variant: Deze variant is heviger, met een sterftecijfer van 10%.
  • De West-Afrikaanse variant: Deze variant is milder en heeft een mortaliteitsgraad van 10%.

De besmettingen in het Verenigd Koninkrijk zouden vooral die van de mildere, West-Afrikaanse variant zijn.

Professor volksgezondheid Jimme Witworth van het Londens Tropisch Instituut legt uit: “Historisch gezien zijn er heel weinig gevallen bekend. In het verleden gebeurde het maar acht keer.” Hij bestempelt de huidige uitbraak dan ook als hoogst ongebruikelijk.

Hoe raak je besmet met de apenpokken?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt het virus vooral doorgegeven van wilde dieren, zoals knaagdieren en apen, op mensen. Maar overdracht door contact tussen mensen is eveneens mogelijk.

Intermenselijke overdracht vindt plaats door wondjes, lichaamssappen, ademhalingsdruppels en besmette oppervlakken zoals lakens. Het WHO geeft aan dat ook het eten van niet goed gekookt vlees of geïnfecteerde dieren eveneens een risico is.

Experts staan voor een raadsel waarom er nu zoveel meer besmettingen zijn. De eerste besmette persoon in het VK was een man die recent terugkwam uit Nigeria. Britse gezondheidsexperts zeggen dat de huidige besmettingen zich vooral doen onder homofiele of biseksuele mannen.

Waarom gaat het nu rond en moeten we ons zorgen maken?

Een mogelijke verklaring waarom het virus nu precies oprukt, is de recente opheffing van de coronamaatregelen en bijhorende reisbeperkingen.

Hoewel het mildere symptomen veroorzaakt, behoort het apenpokkenvirus tot dezelfde familie als de gewone pokken. Het gewone pokkenvirus beschermt ook tegen de apenpokken. Volgens Dr. Anne Rimoin, professor epidemiologie aan de Universiteit van California, wijt de huidige uitbraak aan het feit dat de vaccinatiecampagnes tegen de pokken zijn teruggeschroefd.

Maar gezondheidsexperts roepen op om niet te panikeren. Whitworth legt uit: “Dit gaat niet leiden tot een nationale epidemie zoals corona, maar het is wel een grote uitbraak van een ernstige ziekte, en dat moeten we toch serieus nemen.”

Lees verder

Actueel

Vreselijk nieuws: 3 jonge kinderen en hun oma zwaargewond bij woningbrand

Zeer schokkend nieuws vanuit het Belgische Waasmunster. Hier zijn bij een woningbrand vanmorgen negen mensen van dezelfde familie gewond geraakt. Vier van de slachtoffers, drie kinderen en hun oma, hebben zware rookintoxinatie opgelopen.

De vlammen ontstonden rond 04.00 uur vannacht in een van de slaapkamers. De in totaal 11 bewoners werd verrast in hun slaap, zo meldt Het Laatste Nieuws.

De oma en de kinderen sliepen op zolder en zaten als ratten in de val. Gelukkig konden brandweermensen hen op tijd van de dood redden. Helaas hebben zij wel zware rookvergiftiging opgelopen. De vier gezinsleden liggen in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis.

Gezin vlucht woning uit
De andere zeven gezinsleden, twee volwassenen en vijf kinderen, vluchtten op eigen kracht de woning uit. Negen van de elf gezinsleden moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

De Belgische krant meldt dat het om een familie van allochtone origine gaat. De eerste verdieping van het huis is volledig uitgebrand, de rest van het huis liep zware rook- en waterschade op waardoor het onbewoonbaar verklaard is. De oorzaak van de brand kon nog niet achterhaald worden. Tijdens de interventie was de straat volledig afgesloten voor alle verkeer.

Lees verder

Actueel

Marokkaanse man spreekt relschoppers aan: geen wonder dat Nederlanders een hekel aan ons hebben

Heeft Marokko het WK 2022 in Qatar gewonnen? Nee, ze hebben gewonnen van Belgie en toen brak letterlijk de pleuris uit. Eerst in Brussel waar de straten meer weg hadden van een ‘oorlogsgebied’, maar ook in andere steden werd het rellen. Zo moest in Nederland de Mobiele Eenheid (ME) in Den Haag en Rotterdam optreden en gaan er veel beelden rond van een auto die op het Mercatorplein in Amsterdam in de fik werd gestoken.

Een verslaggever van het Belgische VTM Nieuws werd belaagd in een live-uitzending en zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer beelden die de komende dagen boven komen drijven.

Als Marokko blijft winnen en als deze mensen op dezelfde manier dit blijven vieren, dan hoeft Geert Wilders helemaal geen campagne te voeren voor de komende verkiezingen, want reken maar dat dit geen goede PR is voor de Marokkaanse gemeenschap. Een Marokkaanse man heeft een video opgenomen en deze gaat op dit moment viraal op Tik Tok. In deze video spreekt hij de relschoppers aan op hun gedrag. Bekijk de beelden hieronder:

Lees verder

Actueel

Vermiste kind (12) dood teruggevonden met steekwonden

MARSEILLE – Een twaalfjarig kind is zaterdag dood teruggevonden in de Franse stad Marseille. Het kind was sinds vrijdag verdwenen. Het lichaam bevond zich aan de oever van de rivier Huveaune en vertoonde steekwonden, meldden de autoriteiten.

De moeder van het autistische kind is gearresteerd. Het kind was volgens Zuid-Franse media vrijdag tijdens een wandeling aan de aandacht van de moeder ontsnapt. De familie meldde de verdwijning aan de politie. Het waren de vader en de oom van het kind die het lichaam terugvonden, nadat ze eerder de jas van het kind hadden ontdekt.

Volgens het parket was er sprake van steekwonden en waren er bloedsporen in de buurt van waar het lichaam werd gevonden.

Deze maand werd in Parijs ook al de 24-jarige Dahbia B. gearresteerd. Die vrouw zou de moord op tiener Lola hebben bekend. Het meisje werd in een koffer teruggevonden en zou zwaar zijn mishandeld.

Lees verder

Trending