Connect with us

Actueel

Wat is het apenpokkenvirus en moeten we ons zorgen maken?

exotische aap

De voorbije weken is het apenpokkenvirus aan een opmars bezig. Het virus is ondertussen vastgesteld in Spanje, Portugal, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Verenigde Staten waaien de apenpokken rond. In Nederland zijn er vooralsnog geen besmettingen bekend.

Normaal komt het apenpokkenvirus alleen voor in West- en Centraal-Afrika. Nu rukt het virus dus ook op in Europa. In Portugal en Spanje alleen al zijn er meer dan 40 vermoedelijke en bevestigde gevallen. In het Verenigd Koninkrijk staat de teller van besmettingen op zeven. Een deel van deze besmettingen ontstond door geslachtsgemeenschap, voornamelijk tussen mannen. Het virus wordt ook doorgegeven via ademhalingsdruppels.

Maar wat is het apenpokkenvirus precies en moeten we ons hierover zorgen maken? Dat lees je in deze bijdrage.

Wat is het apenpokkenvirus?

De apenpokken is een doorgaans mild virus dat koorts, duizeligheid en uitslag veroorzaakt. Er bestaan twee varianten:

  • De Congo-variant: Deze variant is heviger, met een sterftecijfer van 10%.
  • De West-Afrikaanse variant: Deze variant is milder en heeft een mortaliteitsgraad van 10%.

De besmettingen in het Verenigd Koninkrijk zouden vooral die van de mildere, West-Afrikaanse variant zijn.

Professor volksgezondheid Jimme Witworth van het Londens Tropisch Instituut legt uit: “Historisch gezien zijn er heel weinig gevallen bekend. In het verleden gebeurde het maar acht keer.” Hij bestempelt de huidige uitbraak dan ook als hoogst ongebruikelijk.

Hoe raak je besmet met de apenpokken?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt het virus vooral doorgegeven van wilde dieren, zoals knaagdieren en apen, op mensen. Maar overdracht door contact tussen mensen is eveneens mogelijk.

Intermenselijke overdracht vindt plaats door wondjes, lichaamssappen, ademhalingsdruppels en besmette oppervlakken zoals lakens. Het WHO geeft aan dat ook het eten van niet goed gekookt vlees of geïnfecteerde dieren eveneens een risico is.

Experts staan voor een raadsel waarom er nu zoveel meer besmettingen zijn. De eerste besmette persoon in het VK was een man die recent terugkwam uit Nigeria. Britse gezondheidsexperts zeggen dat de huidige besmettingen zich vooral doen onder homofiele of biseksuele mannen.

Waarom gaat het nu rond en moeten we ons zorgen maken?

Een mogelijke verklaring waarom het virus nu precies oprukt, is de recente opheffing van de coronamaatregelen en bijhorende reisbeperkingen.

Hoewel het mildere symptomen veroorzaakt, behoort het apenpokkenvirus tot dezelfde familie als de gewone pokken. Het gewone pokkenvirus beschermt ook tegen de apenpokken. Volgens Dr. Anne Rimoin, professor epidemiologie aan de Universiteit van California, wijt de huidige uitbraak aan het feit dat de vaccinatiecampagnes tegen de pokken zijn teruggeschroefd.

Maar gezondheidsexperts roepen op om niet te panikeren. Whitworth legt uit: “Dit gaat niet leiden tot een nationale epidemie zoals corona, maar het is wel een grote uitbraak van een ernstige ziekte, en dat moeten we toch serieus nemen.”

Lees verder

Actueel

Supermarkt beveiligt kaas en lamsvlees met ketting en anti diefstal chip

kaas aan de ketting

De prijs van bijvoorbeeld lamsvlees en kaas zijn in Engeland zo hard gestegen, dat supermarkten de etenswaren moeten beveiligen met ijzerdraad en anti diefstal chips.

Nadat de Duitse supermarktketen Lidl vaststelde dat er heel wat meer kaas werd gestolen, namen ze maatregelen. Zo is de Engelse cheddar er nu beveiligd met een anti diefstal chip en vier ijzerdraden.

Winkelketen Coop deed hetzelfde met lamskoteletten. Bij Tesla ligt nu ook de babymelkpoeder aan de ketting. In de winkelketen Sainsbury onderging een populaire Deense boter van het merk Lurpak Light hetzelfde lot.

De baas van Sainsbury, Simon Roberts, legt uit dat de budgetten van huishoudens nog meer onder druk zullen komen te staan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de inflatie. Lezers van de krant Daily Mail reageren furieus. “Als je denkt dat Lurpak al slecht is, Aldi en Coop hebben lamskoteletjes met GPS-trackers beveiligd”, schrijft iemand bij een ingezonden foto.

Lees verder

Actueel

Kabinet neemt extern bureau onder de arm om te bepalen wat groente en fruit is

groente en fruit

Om de btw op fruit en groente naar het nultarief te brengen, wil het kabinet uitzoeken wat nu precies groente of fruit is. Daarvoor huren ze een extern bureau in. Verder onderzoekt het kabinet hoe ze een suikertaks op frisdrank kunnen invoeren.

In 2024 wil het kabinet de btw op groente en fruit verlaagd hebben. Dat schrijven staatssecretarissen Van Rij (Fiscaliteit) en Van Ooijen (Preventie) dinsdag aan de Kamer.

De btw-verlaging zal om en bij de 1 miljard gaan kosten. Dat gat wil de overheid dan compenseren met een suikertaks op frisdrank.

Definitie van groente en fruit

Het kabinet heeft het echter moeilijk met de definitie van groente en fruit. De grote vraag is of bewerkte groente- en fruitproducten ook onder de btw-verlaging vallen. De staatssecretarissen leggen uit: “Afbakening van groente- en fruitproducten voor de btw is een puzzel. Er zijn vele varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die in meer of mindere mate gezond zijn en in meer of mindere mate door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten worden gezien.” Denk aan een potje pastasaus. Is dat ook groente?

De bewindslieden hebben het ook moeilijk om te bepalen wanneer iets al of niet bewerkt is. “Ter illustratie: wassen, schillen, snijden en verpakken zijn in zekere zin ook bewerkingen, maar van een andere orde dan bijvoorbeeld het toevoegen van zout aan een product.”

Lees verder

Actueel

BEELDEN: Rolexdief zet pistool tegen hoofd klant op Amsterdams terras

Rolexdief

Een Rolexdief zette een pistool tegen het hoofd van een klant op het terras van restaurant Ferilli’s in Amsterdam.

De geschrokken man getuigt: “Het leek wel een next leven film. Hij zei: ‘Geef me je horloge anders schiet ik je door je hoofd’. Ik hoorde het wapen een paar keer klikken.”

De overval draaide uit op een fiasco. Op videobeelden is te zien hoe de dader de klant enkele keren op zijn hoofd slaat. Daarop ontstond een worsteling, waaruit de man wist te ontsnappen.

De vluchtende overval kreeg nog een stoel naar zijn hoofd. Jammer genoeg belandde die in het gezicht van een dame die eveneens op het terras zat. De vrouw brak twee voortanden en is gehecht aan haar kin. De man laat weten: “Ik vind het heel vervelend voor haar.”

Lees verder

Trending