Connect with us

Actueel

Acteur en zanger Wim Rijken kiest op 63-jarige leeftijd voor euthanasie

Wim Rijken

Acteur, presentator en zanger Wim Rijken is overleden. Rijken overleed op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame beenmergziekte. Hij verbleef al enige tijd in een hospice in Amsterdam.

Een dag voor zijn overlijden had Wim Rijken nog een interview met de krant. Daar legde hij zijn keuze voor euthanasie uit. “Het was uitzichtloos geworden. Het is genoeg.” Wim werd zo vaak geprikt, dat het zelfs moeilijk werd om nog bloed toe te dienen.

Klaar voor de dood

De artiest was niet bang voor zijn dood. Rijken legt aan De Telegraaf uit: “Ik ben hier met liefde omringd. Mede daardoor kan ik mijn leven heel mooi en waardig afsluiten. Ik kan niet in woorden uitdrukken wat de verzorging en verpleging hier voor mij hebben betekend, ik ga nu met een gerust hart. Ik ben niet bang en ik ben ook niet verdrietig. Ik ben er helemaal aan toe.”

Vier jaar terug kreeg hij de diagnose van een zeldzame beenmergziekte. Talrijke en intensieve behandelingen mochten niet baten. De artsen probeerden zijn leven nog enkele jaren te rekken, maar de laatste maanden werd de situatie onhoudbaar.

Afscheid van het leven

Door zijn keuze voor euthanasie had Rijken ook uitgebreid de tijd om afscheid te nemen. Niet alleen van zijn dierbaren, maar ook van het leven zelf. In zijn hospice in Amsterdam nam hij afscheid van familie en vrienden.

“Hoewel ik nog lang heb gehoopt op een wonder, werd het steeds duidelijker dat ik geen toekomst meer had. Vanavond en vannacht ben ik alleen. Dat wil ik zo. Morgenochtend komt een groepje vrienden, die heel dicht bij mij staan en die er de afgelopen moeilijke jaren altijd voor mij waren. We ontbijten samen en daarna neem ik, met hen om me heen, definitief afscheid van het leven. Het is mijn afspraak met de dood.”

Werk

Vanaf de jaren ’80 bracht Rijken verschillende singles uit. Hij nam ook een duet op met Conny Vandenbos. Later, in de jaren ’90, werd hij ook bekend als presentator van Call TV op Veronica. Daar presenteerde hij onder andere De Droogkap en De winkel van Sinkel.

Als acteur kennen we hem van talrijke series en films. Zo vertolkte hij rollen in Flikken Maastricht, Oppassen!!! En Goede Tijden Slechte Tijden. In de sinterklaasfilms van Martijn van Nellestijn kroop hij in de huid van Sinterklaas.

Lees verder

Actueel

Vrouw gooit een Mechelse herder die net puppy’s heeft gehad uit bus en gaat ervandoor

De politie is op zoek naar de eigenaar van een Mechelse herder, die vrijdagmiddag op de Kikkertveldweg in De Krim, een dorp in het noorden van Overijssel, gedumpt werd.

De hond heeft recent puppy’s gekregen, meldt de opvang waar ze wordt opgevangen via Facebook.

Vrouw reed snel weg

Een vrouw die vrijdagmiddag over de Kikkertveldweg wandelde zag een witte bus stoppen waar een vrouw uitstapte met de hond. ,,Het leek of ze gingen wandelen. Maar toen stapte de vrouw snel weer in en reed weg, de hond achterlatend.’’

De politie die direct gebeld werd bleef bij de hond tot de dierenambulance haar kwam halen. Ze heeft geen chip en geen halsband, meldt de Dierenopvang. ,,Ze is ontzettend lief en gehoorzaam.’’

Lees verder

Actueel

Psychologen waarschuwen je: déze dingen mag je nooit tegen je kind zeggen!

Zeg dit nooit tegen je kind als je boos bent!

Een kind opvoeden is alles behalve makkelijk. Het is een mengeling van intuïtie en kennis. Soms kun je dingen zeggen die je achteraf niet meent. Toch kunnen die dingen heel veel invloed hebben op het kind. Psychologen waarschuwen nu voor een aantal opmerkingen die ouders maken en die de mentale groei van kinderen belemmeren.

Zeg deze dingen dan ook nooit tegen je kinderen!

‘Grote kinderen zijn nooit bang!’

Jij weet ook dat dit niet waar is. Volwassenen worden net zo goed bang. Als je dit zegt denkt je kind dat het verkeerd is om bang te zijn. In plaats van deze opmerking te maken, zou je het kind in kwestie moeten steunen en vertellen dat ze er niet bang voor hoeven te zijn, omdat jij er voor ze bent wat er ook gebeurd.

‘Ik dacht dat je slimmer zou zijn’

Met zo’n opmerking maak je kinderen onzeker. Je wilt juist zelfverzekerdheid bereiken bij je kind. Dit is heel belangrijk in hun latere leven. Leer je kinderen van zichzelf te houden, ook al voldoen ze niet aan jouw kennis- of schoonheidsideaal.

‘Stop met huilen!’

De vraag hier is: waarom? Is het fout om je gevoelens te tonen? Zoek liever naar de oorzaak van het huilen en ga daarmee aan de slag.

‘Waarom is het zo moeilijk om je kamer op te ruimen?’

Als je zo’n vraag stelt, laat je het kind minderwaardig voelen. Ze denken dat ze iets niet kunnen, terwijl je ze beter kunt laten zien hoe ze het op jouw manier kunnen doen.

‘Ik kan niet geloven dat je dat deed!’

Het is nooit de bedoeling dat je kind zich extra slecht gaat voelen als jij teleurgesteld bent. Je kind voelt zich hoogstwaarschijnlijk al schuldig over de desbetreffende actie. Het is belangrijker dat je ze uitlegt wat ze fout hebben gedaan en vooral het waarom achter de fout te zoeken.

Lees verder

Actueel

Grap met nep-kraslot in Lang Leve de Liefde pakt helemaal verkeerd uit: ‘10.000 EURO!?’

Wanneer je aan Lang Leve de Liefde meedoet dan kun je een hoop verwachten. De programmamakers zoeken natuurlijk iemand die goed bij jou past aan de hand van jouw en haar/zijn wensenlijstje. Wanneer jij alleen op blonde vrouwen valt dan is de kans dus groot dat je blind-date een blonde dame zal zijn.

Na de ontmoeting zul je het 24 uur met elkaar moeten uithouden waarna je kunt kiezen voor verlenging. Je date moet uiteraard ook kiezen voor een verlenging om de date voort te kunnen zetten. Tijdens deze eerste 24 uur wordt je verzocht om een activiteit voor te bereiden om tijdens de date te kunnen doen. Dat breekt het ijs zo lekker. Wanneer je een karaoke-fan bent, dan kun je samen karaoke gaan doen. Wanneer je een enorme grappenmaker bent, dan koop je een nep kraslot om je date eens goed te grazen te kunnen nemen.

Winnend kraslot in Lang Leve de Liefde komt als geroepen…

Dat laatste was iets wat de jongen in onderstaande date besloot te doen. Met een een kraslot op zak ging deze jonge op date om het kraslot vervolgens aan zijn date te geven, als een soort cadeautje. Natuurlijk ga je die gezellig samen open krassen om te kijken of er iets gewonnen is. Wanneer je date dan 10.000 euro denkt te winnen moet je haar uiteraard wel snel uit haar droom helpen door te zeggen dat het maar een grapje was. Echter heeft deze jongen zijn date eerst een halve dag in de waan gelaten met haar 10.000 euro. De dame in kwestie heeft zelfs haar familie al opgebeld om hun het goede nieuws te kunnen verkondigen. Deze date kan niet meer stuk. Of toch wel:

 

Lees verder

Trending