Connect with us

Actueel

Acteur en zanger Wim Rijken kiest op 63-jarige leeftijd voor euthanasie

Wim Rijken

Acteur, presentator en zanger Wim Rijken is overleden. Rijken overleed op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame beenmergziekte. Hij verbleef al enige tijd in een hospice in Amsterdam.

Een dag voor zijn overlijden had Wim Rijken nog een interview met de krant. Daar legde hij zijn keuze voor euthanasie uit. “Het was uitzichtloos geworden. Het is genoeg.” Wim werd zo vaak geprikt, dat het zelfs moeilijk werd om nog bloed toe te dienen.

Klaar voor de dood

De artiest was niet bang voor zijn dood. Rijken legt aan De Telegraaf uit: “Ik ben hier met liefde omringd. Mede daardoor kan ik mijn leven heel mooi en waardig afsluiten. Ik kan niet in woorden uitdrukken wat de verzorging en verpleging hier voor mij hebben betekend, ik ga nu met een gerust hart. Ik ben niet bang en ik ben ook niet verdrietig. Ik ben er helemaal aan toe.”

Vier jaar terug kreeg hij de diagnose van een zeldzame beenmergziekte. Talrijke en intensieve behandelingen mochten niet baten. De artsen probeerden zijn leven nog enkele jaren te rekken, maar de laatste maanden werd de situatie onhoudbaar.

Afscheid van het leven

Door zijn keuze voor euthanasie had Rijken ook uitgebreid de tijd om afscheid te nemen. Niet alleen van zijn dierbaren, maar ook van het leven zelf. In zijn hospice in Amsterdam nam hij afscheid van familie en vrienden.

“Hoewel ik nog lang heb gehoopt op een wonder, werd het steeds duidelijker dat ik geen toekomst meer had. Vanavond en vannacht ben ik alleen. Dat wil ik zo. Morgenochtend komt een groepje vrienden, die heel dicht bij mij staan en die er de afgelopen moeilijke jaren altijd voor mij waren. We ontbijten samen en daarna neem ik, met hen om me heen, definitief afscheid van het leven. Het is mijn afspraak met de dood.”

Werk

Vanaf de jaren ’80 bracht Rijken verschillende singles uit. Hij nam ook een duet op met Conny Vandenbos. Later, in de jaren ’90, werd hij ook bekend als presentator van Call TV op Veronica. Daar presenteerde hij onder andere De Droogkap en De winkel van Sinkel.

Als acteur kennen we hem van talrijke series en films. Zo vertolkte hij rollen in Flikken Maastricht, Oppassen!!! En Goede Tijden Slechte Tijden. In de sinterklaasfilms van Martijn van Nellestijn kroop hij in de huid van Sinterklaas.

Verder lezen

Actueel

Ouders laten tweeling achter om te gaan feesten, één baby overlijdt

Een 16 weken oude baby is overleden nadat zijn ouders hem vier dagen alleen lieten om te gaan feesten. Zijn tweelingzusje vecht in het ziekenhuis voor haar leven.

De ernstig uitgemergelde kinderen werden in het oosten van Rusland gevonden door hun grootmoeder.

Zij vertrouwde de zaak niet, omdat ze haar kinderen niet kon bereiken terwijl er in dat deel nog een lockdown geldt vanwege het coronavirus. Zij belde meteen de politie nadat ze de baby’s had aangetroffen.

De 23-jarige moeder Margarita Yanayeva had tegen vrienden gezegd dat haar kinderen in het ziekenhuis lagen vanwege het virus.

Als de vrouw en haar 35-jarige vriend, Alexey, schuldig bevonden worden aan moord, moeten ze mogelijk twintig jaar de cel in, zo weet The Sun.

„Ze hebben gedurende deze vier dagen de kinderen geen eten gegeven en ze hebben niets gedaan om opvang voor hen te regelen”, aldus een bron.

Verder lezen

Actueel

Man wist niet dat vrouw zwanger was totdat hij haar dood in bed met baby vond

Het moet een ware nachtmerrie zijn geweest: een 34-jarige man uit Oostenrijk trof zijn 32-jarige vrouw in de nacht van zondag op maandag dood in bed aan, met naast haar een pasgeboren baby. De man wist niet dat zijn vrouw al maanden zwanger was.

De 32-jarige vrouw uit de Oostenrijkse stad Linz is overleden tijdens de bevalling van haar baby. Haar partner was ook aanwezig in het appartement, maar had niet door dat zijn vrouw aan het bevallen was. Sterker nog: hij wist überhaupt niet dat ze zwanger was.

Bloed
Toen de man rond 1 uur ’s nachts in de slaapkamer kwam, zag hij zijn vrouw dood in bed liggen. Het matras zat onder het bloed. Naast haar lag een pasgeboren baby, een meisje. De man lichtte meteen de hulpdiensten in. Tijdens het wachten heeft hij het meisje opgepakt en in een deken gewikkeld.

De ambulance arriveerde rond 01.05 uur bij het appartment en constateerde dat de vrouw overleden was. De pasgeborene is naar een ziekenhuis in Linz gebracht. De baby maakt het goed.

Gescheurde baarmoeder
Volgens de Oostenrijkse krant KronenZeitung had de vrouw nog twee andere kinderen. Het is onduidelijk waar die zich bevonden toen de vrouw aan het bevallen was. Zowel de man als de kinderen zijn opgevangen door een crisisteam.

De politie doet onderzoek naar het voorval. Waarschijnlijk is de vrouw overleden door overmatig bloedverlies tijdens de bevalling omdat haar baarmoeder scheurde. Het is nog onduidelijk waarom ze geen hulp zocht. De vrouw is waarschijnlijk tussen 22.00 en 23.00 uur bevallen en rond die tijd overleden.

Verder lezen

Actueel

Zoon steekt moeder dood vanwege ruzie over blowen: ‘Ik was zo kwaad dat ik haar heb vermoord’

Het roken van wiet was de aanleiding voor een ruzie tussen een 62-jarige vrouw en haar 31-jarige zoon in augustus in een woning aan de Van Diesenstraat in Den Haag.

De vrouw werd daarbij doodgestoken. De man haatte zijn moeder: ‘Dat is zich gaan opstapelen’, zei hij vrijdag bij de Haagse rechtbank. Tijdens de zitting werd er nog niet inhoudelijk over de zaak gesproken, maar de verdachte mocht van de rechter wel iets zeggen.

De 31-jarige verdachte begon met de mededeling dat de vrouw helemaal niet zijn moeder was. Ze was een soort pleegmoeder voor hem.

Maar dan wel een pleegmoeder die slecht voor hem had gezorgd, aldus de verdachte. ‘Ze heeft mij mishandeld’, zei hij. In zijn jeugd zou hij door haar onder de hete douche gezet zijn.

‘Het waren duizenden dingen’, zegt hij. ‘Ze heeft me zo oneerlijk behandeld.’ Moeder en zoon hadden ook onenigheid hebben over geld.

Op 4 augustus kwam het tot een uitbarsting. Hij wilde wiet roken in hun gezamenlijke woning in het Haagse Laakkwartier, en zij zag dat niet zitten. Terwijl ze zelf ook wel eens wiet gebruikte. Dat vond hij hypocriet.

Kortsluiting

Het blowen was alleen maar een aanleiding voor de fatale ruzie. ‘Ik kreeg kortsluiting’, vertelde de zoon vrijdag aan de rechtbank. ‘Ik dacht: nu ben ik het zat. Ik was zo kwaad dat ik haar heb vermoord.’ Toen de rechter vroeg hoe de steekpartij precies was verlopen, beriep de Hagenaar zich toch op zelfverdediging.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de vrouw in hals en borst gestoken, en is ze daardoor overleden. De verdachte verklaarde vrijdag dat zijn pleegmoeder het mes had gepakt. ‘Ik heb me verdedigd door het mes af te pakken’, zei hij. Daarna wilde hij niets meer zeggen.

Onderzoek loopt nog

Het onderzoek van het OM naar de dodelijke ruzie is nog niet afgerond. Daarom wordt de zaak voorlopig nog niet inhoudelijk behandeld. Op 24 januari is de volgende zitting.

Verder lezen

Trending