Connect with us

Actueel

Kabinet kijkt naar coronapas voor horeca en recreatie: ‘Sommige sectoren hebben het keihard nodig’

Het kabinet wil op van verzoek onder meer de horeca- en de cultuursector alsnog het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist opnemen. Ondernemers en instellingen zien de coronapas als ‘laatste redmiddel’ als sluiting dreigt bij een opleving van het virus.

Nu mag de coronapas niet gebruikt worden voor onder meer kroegen en theaters: afgelopen voorjaar stemde een meerderheid van de senaat het middel weg, waarna het kabinet de optie ook uit de nieuwe wetgeving sloopte.

Maar in diverse nieuwe sectorplannen is de coronapas terug. Om het land zoveel mogelijk open te houden, wordt voortaan gewerkt met plannen waarbij branches stapsgewijs (preventie)maatregelen moeten nemen, zo besloot het kabinet vrijdag. Die variëren van spatschermen en looproutes als het virus weinig problemen geeft, tot mondkapjes en een coronapas (3G) in het slechtste scenario in een aantal sectoren. Ook cafés en discotheken moeten daaraan geloven, zo legt het kabinet hun nu op.

Het coronatoegangsbewijs kan helpen om algemene sluiting van winkels, theaters en kroegen te voorkomen, zegt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) in een toelichting. ,,Sommige sectoren zeggen het keihard nodig te hebben om open te blijven, ze vragen er zelf om als alternatief voor sluiting. Dus ik zal me daar hard voor maken.”

Neem op proef

In de politiek was tot dusver geen draagvlak voor de coronapas. In mei stemde de Eerste Kamer de tijdelijke coronawet weg, zo verdween ook het coronatoegangsbewijs in de prullenbak.

3G-coronapas

Maar Adriaansens denkt dat de parlementaire steun voor de 3G-coronapas toeneemt nu sectoren − en werkgeversorganisaties − er zelf om vragen. ,,Cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren zeggen: help ons, we hebben dat nodig. Daarom bekijken we opnieuw het draagvlak hiervoor in de Kamer.” Het gaat dan om de 3G-variant, die geeft een groen vinkje als je negatief Getest, Genezen of Gevaccineerd bent) of 1G, iedereen testen dus.

Cultuurin­stel­lin­gen en evenemen­ten­or­ga­ni­sa­to­ren zeggen: help ons, we hebben dat nodig

Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken

2G (waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn) is ‘een politieke no-go’, stelt Adriaansens. Met een ‘thermometer’ en een ‘maatregelenladder’ per sector hoopt het kabinet de samenleving en economie zo lang mogelijk open te houden bij een heropleving van het coronavirus deze derde winter met corona.

Dit najaar wordt er ook breder geadviseerd over eventuele (lockdown)maatregelen, met naast het OMT een zware stem voor het nieuwe MIT, het Maatschappelijk Impact Team, onder voorzitterschap van Jolande Sap. ,,Met de virusvariant die we nu hebben, hoop en verwacht ik dat we echt een heel eind kunnen komen deze winter met lichtere, preventieve maatregelen.”

De totstandkoming van de sectorplannen verliep allesbehalve vlekkeloos. Aanvankelijk weigerde Koninklijke Horeca Nederland een concept in te dienen bij het ministerie, uit onvrede met het coronabeleid tot dusver. Daarna leverde de ‘ongeplaceerde horeca (onder meer cafés en discotheken) wel een plan in, al ontbraken daarin tal van maatregelen.

Die heeft het kabinet nu wel opgenomen in het sectorpakket: de gezondheidscheck, het zelftest-advies, de coronapas (1G of 3G) en mondkapplicht worden nu alsnog opgelegd als het virus hard rondgaat: ,,Er zit altijd spanning op, dat is logisch”, zegt Adriaansens. ,,De horeca heeft heel veel last gehad van corona, denk alleen al aan het nachtleven. En het is ook niet makkelijk om iedereen op één lijn te krijgen, een discotheek is compleet anders dan een kroeg op de hoek.”

Verder lezen

Actueel

Nel (90) is eenzaam: ”Ik hoop elke dag dat er iemand langskomt”

Voordat je begint met lezen: wij hebben dit artikel in december reeds geplaatst. Nel is echter nog steeds eenzaam en met het herplaatsen van dit artikel, hopen wij de situatie van Nel en andere eenzame mensen onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen.

Nel uit Den Haag is 90 jaar, maar van haar hoeft het leven niet meer. Ze voelt zich erg eenzaam en hoopt elke dag dat er iemand bij haar langskomt. Tegen Omroep West vertelt Nel haar verdrietige verhaal: ”Ik ben heel erg eenzaam.”

De vrouw uit Transvaal werd vorig jaar getroffen door een herseninfarct en dat heeft haar leven volledig op zijn kop gezet. ”Je bent afhankelijk en dat ben ik nooit geweest.”

Eenzaamheid
Tegen een verslaggever van Omroep West zegt Nel dat ze elke dag wacht tot er mensen langskomen. Maar die komen niet of nauwelijks. ”Buiten mijn dochter had ik ook een zoon. Die kwam iedere woensdagmiddag eten en elke zaterdagochtend koffiedrinken. Hij was vrijgezel.”

Ze vervolgt: ”In november 2019 hadden we zijn jubileum gevierd, veertig dienstjaren werkte hij voor dezelfde werkgever. Maar in maart brachten we hem weg: lymfeklierkanker.”

Nel is er logischerwijs nog steeds kapot van en begint te huilen. ”Ze zeggen wel dat het verdriet slijt, maar het slijt niet. Ze hebben een stuk uit me gehaald. ” En het gemis is alleen maar groter geworden omdat Nel sinds haar herseninfarct zo erg afhankelijk is geworden.

Wanneer de verslaggever vraagt hoe Nel haar eigen leven zou omschrijven komt er een vreselijk antwoord: ”Waardeloos! Wat heeft het leven nog voor zin?”

Verder lezen

Actueel

Renee (59) heeft geen geld voor de tandarts: ”Heb overal gaten”

Het zorgsysteem in Nederland staat enorm onder druk. Het is inmiddels zo duur geworden, dat steeds meer mensen zorg mijden. Simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. Renee van der Elburg uit het pittoreske Ridderkerk is zo iemand.

Het gebit van Renee is in verschrikkelijke staat en er moet veel gerepareerd worden. Haar tandarts acht het nodig dat er kronen geplaatst worden, maar dat kan de 59-jarige vrouw niet betalen.

”Mijn vorige tandarts zat maar te drammen dat ik de gaten in mijn kiezen moet opvullen. Ik had al gezegd ‘nee dat ga ik niet doen. De laatste keer dat ik bij de tandarts was, lag ik jankend in de stoel en bleef ik maar herhalen ‘ik kan het niet betalen, ik kan het niet betalen.”

10.000 euro
Renee leeft al jaren van een bijstandsuitkering en dat is geen vetpot. De tandarts heeft voorgerekend dat ze 10.000 euro moet betalen voor de nodige kronen. Ze heeft een minimale aanvullende verzekering en zou een vergoeding krijgen van 450 euro. ”Het is voor mij onmogelijk om de rest te betalen.”

Renee zegt geen andere keuze te hebben. En zorg is niet het enige waarop ze bespaart. Ook bij de boodschappen let ze op de kleintjes. ”Sommige mensen zeggen dat het wel meevalt qua de prijzen maar ik schrik mij telkens het apezuur. Het is bijna twee keer zo duur geworden.”

Daarnaast gaat ze nauwelijks naar buiten. ”Alles kost geld in dit land: een kopje koffie, naar de film. En als iemand mij koffie aanbiedt, dan vind ik het lastig om ja te zeggen. Ik heb mijn eigenwaarde. Ik wil graag wat terugdoen maar ik heb eigenlijk het geld niet.”

Geen vertrouwen in gemeente
Omdat Renee geen geld heeft, weigert ze soms ook om de verwarming aan te zetten. ”Het is maar 16 graden in huis. Dat is echt niet te harden. Ik heb vochtvreters in huis gehaald, want deze temperatuur is natuurlijk niet zo goed voor je spullen.”

Renee heeft geen zin om aan te kloppen bij de gemeente voor hulp. Ze vertrouwt de gemeente namelijk niet. Vorig jaar besloot de gemeente Ridderkerk haar bijstandsuitkering maandenlang stop te zetten omdat ze niet kon bewijzen dat ze de wekelijkse boodschappen die ze voor haar moeder van de en/of-rekeningen betaalde niet voor zichzelf had gedaan. Maar uiteindelijk draaide de gemeente dat besluit terug en kreeg Renee het geld alsnog met terugwerkende kracht. Toch wil ze er niets meer mee te maken hebben.

Vakbond FNV vindt het onbegrijpelijk dat mensen rondlopen met pijn en nodige zorg mijden vanwege de kosten. Om die reden willen zij dat tandzorg wordt opgenomen in het basispakket. Dit zou Renee toejuichen: ”Dan kan ik tenminste iets aan mijn gebit laten doen.”

Verder lezen

Actueel

Baby uit huis geplaatst, moeder omgekomen door 14 messteken: ‘Ze zou de baby ziek maken’

Moordverdachte Serge H. uit Noordwijk stak zijn 35-jarige vriendin Hania dood, omdat hij bang was dat ze met hun pasgeboren dochtertje zou verdwijnen. Dat vertelde hij vrijdag in de rechtbank bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hun dochtertje werd op 19 november 2020 geboren. Precies een maand later werd de Poolse Hania vermoord in de badkuip van hun woning aan het Lindenplein in Noordwijk.

Het pasgeboren dochtertje van het stel woont dan al niet meer thuis om veiligheidsredenen. Er zijn meldingen van ruzies en huiselijk geweld, daarom wordt de baby drie weken na de geboorte uit huis geplaatst. ‘Ik had een spoedzitting over die uithuisplaatsing geregeld in de rechtbank,’ vertelt de 27-jarige Serge H. ‘We zouden dat weekend de zaak voorbereiden, maar zij weigerde steeds. Ze wilde dat ik de was ging vouwen.’ De twee maken de hele zaterdagavond ruzie, zegt de verdachte.
Hania stuurt vanuit de slaapkamer boze appjes naar Serge, die in de woonkamer zit. ‘This is your fault. I not have baby, because you are agressive.’ ‘Ik denk dat ze diep teleurgesteld was in mij en de uithuisplaatsing’, zegt Serge H. ‘Ze had mogelijk een postnatale depressie en ze was net klaar met de morfine die ze in het ziekenhuis had gekregen.’

Geen seconde nagedacht, gelijk gestoken

Serge vertelt dat hij de bliepjes van zijn telefoon vervelend vindt en loopt naar de slaapkamer, waar Hania op bed ligt. ‘Ik heb gezegd dat ze moest stoppen. Ze riep lelijke dingen. Ik zou de baby nooit meer zien, ze zou de baby ziek maken. Toen ging er bij mij iets massaal fout. Ik pakte een mes.’
Eerst dreigt hij alleen met het mes en vraagt haar te stoppen. ‘Maar ze herhaalde de dingen die ze zei over de baby. Ik was bang dat ze met de baby wegging. Ik was bang dat de baby een infectie zou krijgen van Hania. Toen heb ik geen seconde meer nagedacht en heb ik gelijk gestoken. Twee keer in haar nek, de derde keer tegen haar ribben.’

Zelf in badkuip gestapt

Hania begint hevig te bloeden, daarom brengt Serge haar naar de badkamer. ‘Omdat er bloed op het bed kwam. Ze is op mijn aanwijzing zelf de badkuip ingestapt. Opmerkelijk dat ze gewoon meeliep.’ De verdachte haalt in de keuken het grootste mes dat hij in de la ziet liggen. ‘Ik stak haar nog een keer in haar nek, omdat ze nog teveel een bedreiging vormde.’

Serge slaat op de vlucht. ‘Ik had niet eens mijn handen gewassen, geen geld meegenomen. Ik ben gaan rennen, ik was panisch.’ Hij pakt de trein naar Brussel en vertelt daar aan een oom dat hij verder wil reizen naar Parijs, Griekenland of Armenië, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Moeder alarmeert politie

De politie wordt de volgende dag gealarmeerd door de moeder van Serge. Zij krijgt het stel telefonisch niet te pakken, waarop agenten gaan kijken bij de woning aan het Lindenplein. Ze gaan via het raam naar binnen. In de badkuip in een plas bloed vinden ze Hania. Ze is veertien keer gestoken. De verdachte wordt vier dagen later opgepakt in Zuid-Frankrijk, na een internationale signalering.

Volgens deskundigen is Serge H. al sinds 2015 chronisch psychotisch. Hij is schizofreen en heeft waanideeën. Hij dacht dat Hania hem wilde vergiftigen. Deskundigen vinden de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar of volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze adviseren tbs met dwangverpleging.

Regie niet volledig kwijt

De officier van justitie vindt de verdachte slechts deels ontoerekeningsvatbaar. ‘Zijn wanen zijn niet de hoofdreden geweest voor de ruzie. Hania beledigde hem die avond. Toen ze hem zei dat ze met baby weg zou gaan, flipte hij. Het lijkt er niet op dat hij de regie volledig kwijt was en dus niet anders kon.’ De officier eist een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging.

Daarnaast eist het Openbaar Ministerie (OM) een contactverbod van vijf jaar voor Serge met zijn dochtertje. ‘De familie van Hania hoopt op een langdurig contactverbod, omdat zij vrezen voor de veiligheid van het kind. Liefst zien de familieleden geen contact tussen de verdachte en het meisje tot ze meerderjarig is. Het kind woonde bij een pleeggezin, maar sinds kort bij de ouders van Serge.

Brief van overleden moeder

De advocate van Serge H. wil dat hij wordt ontslagen van alle rechtsvervolging en wordt behandeld. ‘In aanloop naar en tijdens het incident was Serge ernstig psychotisch. Deskundigen hebben te weinig informatie om te kunnen concluderen of hij deels of volledig ontoerekeningsvatbaar is. Er moet voorkomen worden dat hem ten onrechte een strafbaar feit wordt toegerekend.’ Ze pleit voor tbs met voorwaarden.

De vorige week overleden moeder van Hania schreef een brief, die vrijdag werd voorgelezen in de rechtszaal. ‘Hania was zo jong, zo gezond, vol plannen voor de toekomst. Ze heeft een nieuw leven geschonken, maar zal niet meer betrokken zijn bij haar toekomst. Het enige waar ik troost uithaal is mijn kleindochter zien opgroeien, wat een lief kind.’ De nabestaanden benadrukken dat ze zich niet herkennen in het beeld dat Serge van het slachtoffer schetst.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Verder lezen

Trending