Connect with us

Actueel

Nederland zet zich schrap voor extreme hitte: meer dan 40 graden

hitte

De zomervakantie is nu echt begonnen en dat zullen we de komende dagen ook merken aan de temperaturen. Meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline voorspelt: “In de loop van volgende week kan het kwik oplopen naar zo’n 35 graden in het zuidoosten van het land.” En daarmee komt de hitte uit Zuid-Europa onze kant op. “De vraag is nog hoe warm het precies zal worden, daar zit best veel spreiding in. Maar de temperatuur zal hoe dan ook behoorlijk gaan stijgen.”

Na het weekend krijgen we na een periode van relatief zomerweer tropische hitte. Ook de kans op warme nachten neemt gestaag toe. “In die zeer warme lucht wordt afkoelen tijdens de avond- en nachturen een stuk moeilijker en ligt een reeks plaknachten ligt op de loer.”

Het is wel nog de vraag of het tot een hittegolf komt. Daarvoor moet het vijf dagen lang boven de 25 graden zijn en drie dagen boven de 35 graden.

Extreme hitte

Mensen die naar het zuiden trekken mogen zich opmaken voor temperaturen boven de 40 graden. “In Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk wordt het echt heet.”

Volgens een Amerikaans weermodel op langere termijn krijgen we in de week van 18 juli ook in Nederland temperaturen boven de 40 graden. Willemsen geeft aan dat we dit model wel met enkele korrels zout moeten nemen. Hij legt uit: “Pluimen in het Amerikaanse model laten wel vaker extreme uitschieters zien, dus dan is het leuk om die er uit te pikken. Het Amerikaanse model komt bovendien met meerdere berekeningen per dag, die wijzen niet allemaal in die richting. Bovendien is die voorspelling nog erg ver weg, dus erg onzeker.”

Lees verder

Actueel

Nederlands echtpaar verdronken in de zee

Een Nederlands echtpaar is op tragische wijze om het leven gekomen bij de Spaanse badplaats Torrevieja. Spaanse media brachten naar buiten dat de twee uit het water werden gehaald door omstanders, onder wie medewerkers van een restaurant.

De man van 56 jaar zou gisteren in de problemen zijn gekomen door sterke stroming langs de kust van Playa de la Mata. Hij kreeg het niet voor elkaar om terug naar het strand te komen. Zijn 55-jarige vrouw sprong in het water om hem te helpen, maar kwam daardoor zelf ook om het leven, meldt de lokale krant Informacion.

De man was al gestorven toen hij aan land werd gebracht, maar de vrouw zou nog even hebben geleefd. Pogingen om haar te reanimeren haalde niets meer uit.

De zee bij Torrevieja was gisteren verraderlijk vanwege de harde wind. Op het strand waren bovendien geen badmeesters aanwezig, omdat het vakantieseizoen sinds 15 september voorbij is.

Op dagen dat de zee gevaarlijk is wordt er vaak een rode vlag gehesen. Het is niet duidelijk of die vlag gisteren op Playa de la Mata hing. Ondanks het weer waren er toch tientallen mensen in het water.

Er komen vaker zwemmers in de problemen in de zee bij Torrevieja, melden Spaanse media. Een jaar geleden kwamen in september een Zweedse vrouw en een Russische man om. Een maand eerder verdronk een Scandinavisch stel en in 2020 een 60-jarige Duitse man toen hij zijn echtgenote uit het water probeerde te redden.

Lees verder

Actueel

Verzorgingshuis kan de energierekening niet meer betalen, 66 ouderen in de kou

Tragisch nieuw vanuit een Belgisch verzorgingstehuis. Residentie Malvina in de plaats Limenette heeft geen geld meer voor de energierekening. De 66 bewoners van het tehuis dreigen hierdoor letterlijk in de kou te komen zitten.

Manager Alexandre Dobbelaere vertelt aan de Franstalige zender RTL TVI dat hij maandelijks vreest voor de rekening die op de mat valt. ”Eind juni was ons budget voor energie al op. Moest er vorig jaar zo’n 25.000 euro worden afgetikt voor gas en elektra, ”dit jaar was de rekening eind vorige maand al 29.000 euro. ”

In Malvina wonen 66 ouderen die te kampen hebben met dementie, alzheimer en veelal invalide zijn. ”Een wollen trui en sokken dragen is geen oplossing. Het wordt overleven.”

Bezuinigen haast onmogelijk
Volgens Dobbelaere is bezuinigen op energie vrijwel onmogelijk. ”Het is belangrijk dat het overal in het rusthuis de juiste temperatuur van 22 graden is. Oudere mensen krijgen het over het algemeen eerder koud. We gaan ze niet dwingen een wollen trui en sokken te dragen.”

15.000 euro per maand
Dat de rekening nu al zo hoog uitvalt is dramatisch, want de donkere en koude maanden november, december en januari moeten nog komen. De manager weet wat hem te wachten staat. ”Dat worden rekeningen die drie keer zoveel zijn als nu: 15.000 euro per maand.”

Dobbelaere hoopt op coulance van de energieleverancier. Komt die niet, dan is de kans aanwezig dat het rusthuis haar deuren moet sluiten, met alle gevolgen van dien.

Lees verder

Actueel

Sylvana Simons: “Verwijder gewoon lekker al die witte mannen in de Tweede kamer”

Nederlands politica, televisie- en radiopresentatrice Silvana Simons is van mening dat alle ‘problemen’ in dit land ontstaan door ‘witte mannen’.

Sylvana die partijleider is Bij1 vind dus dat deze ‘witte mannen’ vervangen moeten worden door vrouwen, of mannen met een andere huidskleur.

Dit is heel ironisch omdat haar partij tegen racisme zou zijn. Sylvana heeft in de afgelopen jaren gestreden voor minder racisme, en een gelijke behandeling.

Sylvana zei: “Het is mijn persoonlijke ervaring, onder andere in de politiek. Dat veel van wat er misgaat, misgaat onder leiding van witte mannen.

Lees verder

Trending