Connect with us

Lifestyle

Hoe tekenbeten vermijden en wat doen als je toch bent gebeten?

teek

De grootste vrees van heel wat mensen is om deze zomer een beet te krijgen van een teek. Dat komt vooral omdat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen. In deze bijdrage vind je tips om een tekenbeet te vermijden en wat je moet doen als je toch wordt gebeten.

De zomer staat voor de deur en dat betekent een heleboel krioelende beestjes. Insecten dus. Heel wat mensen zijn bang om gebeten te worden door een teek. De ziekte van Lyme is immers een vreselijke ziekte, waar je je hele leven lang de gevolgen van draagt. In sommige gevallen kan het zelfs fataal zijn.

En die vrees is niet ongegrond. Volgens het RIVM is het aantal mensen dat jaarlijks de ziekte oploopt de afgelopen twintig jaar wel verviervoudigd.

teek op de huid

Drie tips om tekenbeten te vermijden

Tekenrader.nl geeft aan dat teken zich voornamelijk verschuilen bij dode bladeren van bomen en struiken of in hoog schaduwrijk gras. Mensen moeten beseffen dat een tekenbeet altijd kan plaatsvinden. De belangrijkste tip is bijgevolg om na een wandeling in de natuur je lichaam en kleding altijd te controleren op de aanwezigheid van teken.

Er is ook een manier om teken minder kans te geven om te bijten. Draag dichte, hoge schoenen, bij voorkeur laarzen, een lange broek en een sweater met lange mouwen. Nog beter is om tijdens het wandelen je broekspijpen in je sokken te steken. Op die manier vermijd je dat teken in contact komen met je huid.

Een studie gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Infectious Diseases toont aan dat donkere kledij minder teken aantrekt. Maar daar staat tegenover dat teken wel beter zichtbaar zijn op lichte kleding.

En tot slot: Het is ten zeerste aan te raden om ’s ochtends niet tussen vochtig of hoog gras te gaan lopen!

teek in de natuur

Wat te doen bij een tekenbeet?

Als je toch bent gebeten, is de vraag hoe je een tekenbeet verwijdert? Het is van cruciaal belang om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers kan overdragen.

Om een teek te verwijderen, gebruik je best een pincet of speciale tekenpincet. Neem de teek dan zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast. Vervolgens langzaam verwijderen. Daarna de plek van de tekenbeet grondig ontsmetten.

Het RIVM geeft aan dat het niet zo gevaarlijk is als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft. Dit komt er na een poos vanzelf weer uit.

Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?

Als je toch door een teek bent gebeten, is het altijd nuttig om de symptomen en klachten in het oog te houden.

Een tekenbeet wordt meestal rood en jeukt een beetje. Dit gaat na enkele dagen over. In het slechtste geval krijg je klachten als spierpijn en koorts. Dan moet je altijd zo snel mogelijk een huisarts raadplegen!

Lees verder

Lifestyle

BEELDEN: Alle acht bloedmooie zussen Yolanthe herenigd op Ibiza

Yolanthe

Yolanthe is naar Ibiza gevlogen voor een hereniging met haar maar liefst acht zussen. Op Instagram deelt ze hoe ze gezellig samen iets koken en dan van de prachtige zonsondergang genieten.

Yolanthe is in de wolken dat ze haar zussen allemaal samen bij zich heeft. Het bijzondere familiemoment deelt ze dus maar al te graag op haar sociale media.

De zusjes bereiden samen een lekkere maaltijd voor de hele familie. De brunette schrijft bij de beelden: “Koken met de familie voor de familie.” Nadat de maaltijd verorberd is, genieten ze samen van de zonsondergang. Werkelijk alle zusjes van Yo zijn erbij.

Wesley Sneijder was deze week eveneens op Ibiza om er wat tijd te spenderen met zijn ex en hun zoontje Xess Xava. Op de beelden van het mooie moment met de hele familie is hij wel opvallend afwezig.

Groot gezin

Yolanthe is afkomstig uit een heel groot gezin en ze weet maar al te goed wat voor een gezellige boel dat is. De brunette droomde er altijd van om zelf ook een groot gezin te stichten.

Enige tijd terug zei Yolanthe al dat ze het leuk zou vinden als Xess iemand heeft om mee te spelen. Liefst een zusje. Ook tijdens het shoppen zou haar dit goed uitkomen. “Ja, dat lijkt me wel wat”, schreef ze in haar column voor Grazia.

Lees verder

Lifestyle

Dit is de vriendin van Mark Rutte: ‘We zijn meer dan alleen vrienden’

Het liefdesleven van Mark Rutte is een groot mysterie. Er waren dus veel geruchten over, aangezien de premier er nooit iets over zei. Er is echter één vrouw in het bijzonder die veel tijd met Rutte doorbrengt en dat is prinses Mabel.

Prinses Mabel is sinds het overlijden van haar man, prins Friso, in 2013 al enkele jaren vrijgezel. Ze is goed bevriend met Mark Rutte en voor zover bekend is hij ook al heel lang vrijgezel. . Het bijzondere is dat dit stel vaak samen wordt gezien en dat ze heel dicht bij elkaar staan. Er lijkt veel te gebeuren tussen deze twee.

De twee kennen elkaar al heel lang. Zij zijn lid van JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Het was dus duidelijk dat de prinses en de premier elkaar perfect kenden. Ze praten ook vaak met elkaar. Volgens veel bronnen brachten ze veel tijd samen door.

Lees verder

Lifestyle

‘The Voice-coach Ali B opgepakt door politie’

Donderdag roepen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) s*ksslachtoffers en getuigen die mogelijk zedendelicten hebben gepleegd rondom The Voice of Holland op om aangifte te doen. Ze willen bepalen of er strafbare feiten zijn gepleegd op de set van de talentenjacht.

Politie en aanklagers zeggen dat ze meldingen van misbr*ik op de show in de gaten hebben gehouden.

“Er zal sprake zijn van allerlei ongepast gedrag, mogelijk met inbegrip van strafbare feiten. Dit zijn verontrustende berichten. We willen er bij degenen die denken slachtoffer te zijn van een strafbaar feit op aan te dringen om naar de politie te komen en, indien nodig, aangifte te doen’, schrijft de politie donderdag. naar voren. uitdrukking.

De politie benadrukte dat elk onderzoek zou worden uitgevoerd door
professionele rechercheurs en openbare aanklagers.

Inmiddels zijn bij The Voice of Holland twee meldingen gedaan van aanranding tegen Ali B en één tegen Jeroen Rietbergen. Beiden hebben in de rapporten ontkend een misdrijf te hebben gepleegd. Rietbergen had eerder toegegeven “s*ks van s*ksuele aard” te hebben gehad met de vrouwen die aan het programma deelnamen en nam ontslag.

Lees verder

Trending