Connect with us

Opmerkelijk

‘Contant geld wordt afgeschaft vanaf 2023’

Vanaf 24 maart 2023 wordt in Zweden geen contant geld meer geaccepteerd als betaalmiddel. Munten en bankbiljetten zullen in het begin niet helemaal verdwijnen. Maar niemand zal ze uiteindelijk meer kunnen gebruiken en ze zullen als verzamelobjecten in museumcollecties terechtkomen.

Tegenwoordig gebruikt ongeveer 80% van de Zweden pinpassen. Volgens de Zweedse Centrale Bank wordt 58% van de betalingen per pas gedaan en slechts 6% contant.

Het online betalen is sterk gestegen doordat meer restaurants en winkels geen contante betalingen meer accepteren. De meeste Zweedse banken staan ​​niet meer toe dat klanten contante transacties doen aan de kassa. Veel bankfilialen in het hele land zijn gesloten. Cash management is extreem duur vanwege de hoge beveiligingssystemen.

De hele bevolking in Zweden heeft mobiel bereik en de afgelopen jaren zijn bijna alle aankopen elektronisch gedaan: via bankpas / creditcard met chip en pin, via contactloze transactietechnologie of via mobiel zoals de Swish-app die is ontworpen door de zes grootste banken land om hun klanten te faciliteren. Dezelfde trend wordt waargenomen in andere Scandinavische landen, zoals Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland.

Zowel de banken als de Zweedse regering moedigen mensen aan om over te stappen op een geldloze economie. Tegenwoordig wordt Swish door meer dan 50% van de bevolking gebruikt, terwijl minder dan 13% van de bevolking in contanten handelt. Zweedse banken geven debetkaarten uit aan burgers van zeven jaar en ouder (met ouderschapsverlof), wat neerkomt op meer dan 97% van de bevolking. Op deze manier raken jonge burgers bekend met het idee van een geldloze samenleving die de toekomst zal zijn.

Contant geld is goed voor minder dan 1% van de totale transacties in Zweden. Meer dan 99% van de handelaren accepteert debetkaarten en contante betalingen zijn goed voor minder dan 20% van de totale transacties. Zweden is altijd een van de eerste landen geweest die nieuwe technologieën toepast. In 1661 was het het eerste land in Europa dat bankbiljetten introduceerde, en de afgelopen jaren heeft het Scandinavische land een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van bankinnovatie. De eerste geldautomaat in het land werd in juli 1967 geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Het terugdringen van bankovervallen en de verkoop van drugs en wapens was ook een van de redenen waarom Zweden besloot contant geld af te schaffen. Bankovervallen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen, aangezien de meeste banken in Zweden geen contant geld hebben en filialen de een na de ander blijven sluiten.

Ten slotte test de Centrale Bank van Zweden haar eigen digitale valuta, de e-Krona, die naar verwachting de overgang van het land naar een geldloze samenleving zal versnellen. Het proefprogramma e-Krona is in 2019 van start gegaan en zal in 2021 in het hele land worden ingevoerd.

Continue Reading

Actueel

Politie waarschuwt voor levensgevaarlijke Hiribo-snoepjes

Tijdens een controle in het Belgische Poppel nam de politie afgelopen weekend een zakje cannabissnoepjes in beslag.

De snoepjes bevatten een heel hoog gehalte aan THC. Daardoor hebben ze een veel sterker effect dan het roken van cannabis. Het gebruik kan zelfs leiden tot psychoses.

Een woordvoerder van de politie legt uit: “Hoewel deze producten niet vrij te verkrijgen zijn, willen we iedereen toch waarschuwen voor het bestaan hiervan. Door het uitzicht ervan is het immers niet ondenkbaar dat ze verward zouden worden met gewoon snoepgoed.” De naam van de snoepjes verschilt ook maar een letter van bekend snoepjesmerk Haribo.

Continue Reading

Actueel

Lerares verkracht student in ruil voor goede punten

Een lerares is aangehouden op verdenking van verkrachting van een student in ruil voor goede punten.

Lena Stewart (26) van de Nixa High School in Missouri mag zich aan strafrechtelijke vervolging verwachten voor zware zedenfeiten. De incidenten vonden plaats in oktober 2022. De student in kwestie was toen 16 jaar.

De student beweert dat hij niet veel hoefde te doen om een A te halen. Hij was echter bezorgd dat zijn punten zouden dalen indien hij niet aan haar seksuele wensen tegemoet zou komen.

Het slachtoffer, alleen gekend als CV, verklaart dat ze twee keer seksuele relaties hadden en elkaar troffen bij het huis van een vriend. In beide aangelegenheden arriveerde de lerares in haar auto en vroeg ze CV om in te stappen. Tijdens de eerste ontmoeting zei de student dat hij zich ongemakkelijk voelde en vroeg om naar huis te mogen gaan. Tijdens een tweede ontmoeting ging de lerares nog een stapje verder en dwong de student om seks met haar te hebben.

De lerares werd gezien haar arrestatie tijdelijk geschorst.

Continue Reading

Actueel

Potten pindakaas boordevol cocaïne, hasj en xtc ontdekt

Op het eerste zicht lijkt dit een lekkere voorraad pindakaas, maar schijn bedriegt. Dat meldt de douane. Ze troffen namelijk meerdere potten aan die vol drugs zaten.

De douane Schiphol grapt op Facebook: “Je wordt er niet groot en sterk van. Al kan je dat na het opeten ervan wel denken.”

Er zat namelijk iets heel anders in de potten dan smeuïge pindakaas: xtc, hasj en cocaïne. De potten kwamen niet door de drugstest, waardoor de douane ze kon onderscheppen. Ze voegden er nog aan toe: “De smaken smeuïg, of met en zonder nootjes waren niet voldoende voor deze liefhebber van pindakaas en deze smokkelaar voegde wat ingrediënten toe.”

Continue Reading

Trending